Съвети за подбора на осветителни тела у дома

Основната цел на осветлението за дома е да осигурява достатъчно видимост, за да можете спокойно да извършвате ежедневните си дейности. Не бива да забравяте обаче, че осветителните тела допринасят за естетиката на всеки дом и могат значително да повлияят на настроението ви. Затова е от съществено значение да планирате тази част от декора до най-малката подробност. В следващата статия ще ви споделим няколко съвета, с които да преобразите всяко помещение.

Общи съвети за осветлението

Препоръчително е да:

  • имате поне три източника на светлина във всяко помещение, което да включва таванно (основно) осветление, работно осветление (настолна или стенна лампа) и акцентно осветление (напр. LED лунички или ленти);
  • изберете правилния тон на осветителните тела – бялата светлина е по-ярка и създава студена атмосфера, докато жълтата светлина предразполага тялото към сън;
  • поддържате прозорците в стаите чисти, за да увеличите максимално естествената светлина;
  • използвате декоративно осветление в различни точки на помещението, за да създадете светлосенки и настроение;
  • добавете повече отразяващи повърхности у дома като метални покрития, огледала и лъскаво покритие на пода/плочките – така в стаите ще е по-светло.

Има тонове препоръки и съвети онлайн, ако нямате представа откъде да започнете. В случай че пък вече сте обзавеждали веднъж, два пъти, то сигурно имате представа колко лесно се допускат грешки. Заради това и внимателното първоначално планиране е важно, за да не купувате по няколко пъти различни осветителни тела и да си повишавате планирания разход, отделен за осветление. Колкото и на добри цени да откриете осветителните тела, то от lightluxury.bg съветват, че най-добрият вариант е още при първото пазаруване да се снабдите с точните модели и размери. В противен случай това може да доведе до един безкраен избор на нови и нови лампи, които оскъпяват и натоварват бюджета ви.

Осветителни тела за кухня

В кухнята обикновено кипи усилено готвене, затова е редно да подсигурите подходящо осветление за всяка точка. Като за начало е препоръчително да монтирате общо осветление на тавана, но си струва да помислите и за други варианти като помощни луни.

Акцентните лампи са чудесна опция, особено ако са поставени на стратегически места. Например можете да залепите LED лампи под високите шкафове и по протежение на плотовете.

Също така е важно да осветите тъмните ъгли, включително шкафове, килери, плотове и рафтове. Тези места често биват пренебрегвани. Когато обаче са добре осветени, те стават по-функционални и красиви.

Висящите лампи придават чар на всяко помещение. Директно разположени над мивката, плотовете и кухненската количка, те могат да се превърнат в забавна и функционална част от кухнята. В първите два примера ще служат за осветяване на мястото, където се случва цялото приготовление на храната. Общо взето в тази стая е важно да има ярка светлина.

Осветление в трапезарията

Ако имате обособено място за трапезария в дома си, монтирайте осветление в центъра на помещението, за препоръчване над масата. Добавете аплици на стената като помощно осветление. Те могат да създадат усещане за романтика.

Осветителни тела в дневната

Отново е добре да разположите основното осветление в центъра на стаята, за да имате добър източник на светлина при нужда. За целта може да монтирате голям полилей.

Разбира се, това само по себе си не е достатъчно. Тъй като дневната получава най-много внимание от обитателите на дома, е необходимо да ползвате допълнителни лампи, разпръснати в различни кътчета. Експериментирайте с аплици и настолни лампи. Добавете свещи. Те не само създават настроение, но придават мекота на атмосферата. Освен това биха могли да се превърнат в основен акцент.

Осветление в банята

Осветлението в банята трябва да е концентрирано в участъка над мивката, където най-вероятно изпълнявате сутрешната и вечерната си рутина.

Разбира се, важно е банята като цяло да е добре осветена, но това място заслужава допълнително внимание. Помислете за някаква нощна лампа с достатъчно силна светлина, която да ви позволява да виждате добре действията, които извършвате пред огледалото. Осветлението трябва да е свързано надеждно и безопасно предвид високите нива на влага в това помещение.

Ако разполагате с душ панел или кабина, там също може да се постави допълнително осветление, което ще направи атмосферата по-романтична.

Осветление в спалнята

Необходимо е да имате нощни лампи в близост до леглото, дори ако не притежавате нощно шкафче. Това е първото и най-важно нещо, когато планирате осветлението в спалнята. Не може да се мине и без основно таванно осветление. За това може да разчитате на голям полилей.

полилей правилно поставен

Друга възможност са светещите нощни шкафчета. Освен че осветяват определено кътче в стаята, те придават един романтичен оттенък на помещението. Ако имате тоалетка за гримиране, е изключително важно да подберете правилно осветлението в този участък.

Малцина биха се замислили за това, но не би било излишно да поставите осветление в гардероба, например вградена луминесцентна тръба, която се активира при отваряне на вратата. Гардеробът е едно от най-тъмните места в спалнята, което прави намирането на дрехи по-трудно. Добавянето на осветление ще ви спести доста време и усилия.

Осветителни тела в коридора

Добър вариант за коридора са окачените тавани. Ако нямате възможност за такъв, монтирайте стенно осветление или поставете няколко крушки на различни места по тавана.

Когато имате повече лампи, няма да се притеснявате, че ако някоя спре да работи, помещението ще остане тъмно.

Друг вариант са подвижните лампиони. Поставете ги в някой ъгъл или в близост до огледало.

Вашият коментар