Избор на ветроходни яхти за начинаещи

Покупката на ветроходни яхти не е от лесните, особено ако сте начинаещи в тази насока. За да вземете такова решение, то трябва да е обмислено до най-малкия детайл, не по-малко от закупуването на жилище. За това, ако сте решили да реализиране своя отдавнашна мечта или да направите инвестиция с тази покупка, трябва да се съобразите с редица подробности.

Бюджетът, с който разполагате за покупката, е основния критерий за избора на плавателния съд. Дали ще се спрете на ветроходни яхти или друг вид плавателен съд зависи от индивидуалните предпочитания и целта, за която ще се ползва. Ако сте привърженик на активните дейности и най-спиращите дъха морски приключения, изборът ви трябва да е от ветроходните яхти. Ако финансите ви позволяват, независимо от това обичате ли активния отдих или не, можете смело да купите моторен плавателен съд.

Трябва да се знае, че колкото скоростта е по-голяма, толкова по-големи са разходите на гориво и въобще всички разходи. При избор на моторна яхта трябва да си дадете отговор, как ще се возите на нея – с висока скорост, но с икономия на гориво при това, или скоростта е най-важна и разхода на гориво няма значение.

Счита се, че ветроходните яхти са избор на романтиците, а моторните – на прагматиците, ценящи времето си. Ако за вас не е важна скоростта, а самия процес на морско пътешествие и философската представа за света, то платната на лодката ще ви носят по морските ширини.

Отговорът на въпроса за какво вие плавателен съд – за състезания, риболов, почивка със семейството, водни развлечения, пътешествия или за живот във водата също ще ви помогне да направите правилния избор. Ветроходните яхти са много надеждни при буря за сметка на повишената стабилност. Още един съществен плюс в тяхна полза е възможността да се икономисат средства.

Дължината като показател има значение – колкото по-дълъг е съда, толкова цената му е по-висока. За това, ако вие не сте ограничени в средствата, може да си позволите всякаква дължина. Ако бюджетът ви е ограничен, то трябва да знаете дали планирате разходки в крайбрежни води или се стремите към дълги пътувания по море с възможност да оставате на всички яхтени пристанища, което ще определи и подходящата за вашия плавателен съд дължина.

Вашият коментар