За нашата стара къща – ремонт на покрива

Тази година вече окончателно ще се наложи да направим ремонт на покрива на нашата хубава стара къща в Троянския Балкан. Единственият проблем, който имаме е, че покривът на къщата, строена през далечната 1870 година, е с каменни плочи, а не с керемиди. Това налага, както се подразбира, по-задълбочено търсене, тъй като въпросната техника е старинна, и съответно не са много майсторите, които в днешно време я владеят. За този ремонт на покрива събирахме пари две години и вече парите не са проблем.

Наши познати ни казаха, че наскоро направили ремонт на покрива на тяхната старинна къща в Троянско, която също била с каменни плочи, и останали много доволни от въпросния майстор. Той е българин от село Стефаново, Троянско, и един от малцината, които все още владеят занаята. Срещнахме се с него, уговорихме сумата, която ще е необходима за ремонт на покрива и на 1 юни започна ремонта.

Затруднение срещнахме единствено при намирането на старинни каменни плочи, тъй като, както вече споменахме, в днешно време те не се продават на пазара, а се намират единствено сред срутени старинни къщи. Разпитвайки хора от селото научихме за една изоставена къща, отидохме на място и взехме една каруца с каменни плочки, тъй като нашите от покрива повечето бяха изпочупени. И така, за една седмица майсторът от Стефаново, заедно и с малко наша помощ, завърши този ремонт на покрива.

Къщата стана за чудо и приказ и започнахме отново да ходим редовно там и да си прекарваме уикендите и празниците. Също така вече идват и наши гости, особено се радваме когато ни идват такива от чужбина, тъй като за тях е от особен интерес къщата и носещия български дух обстановка. Дори едни наши приятели от Франция останаха толкова впечатлени, че накрая и те си купиха старинна къща в нашето село и наеха същия майстор да им ремонтира покрива.

Вашият коментар