Време ли е да смените матрака?

Матраците са един от най-важните фактори, за да спим дълбоко и спокойно всяка вечер. Инвестирайки в качествен матрак, вие инвестирате в по-доброто качество на вашия сън. Вероятно познавате хора, които все още спят на матрак от преди 20 години и упорито отказват да го сменят. Те обаче често се оплакват от недоспиване или болки в гърба. За да не ви сполети същата участ, хубаво е да смените матрака си, когато се появят първите симптоми, че вече е време да го направите. Ако не сте сигурни кои са те, прочетете тази статия. В нея сме събрали някои от най-честите симптоми, които показват, че е време да си купите нов матрак. Ето и кои са те:

  1. Матракът е на повече от 10 години

Както вече споменахме, покупката на матрак е дългосрочна инвестиция. Въпреки това, рано или късно идва време да го сменим. Обикновено при редовна употреба, повечето матраци могат да издържат между 6-10 години. След този период вече започват да личат следите от употреба и използването му става затруднено. Затова ви съветваме, ако вашият  вече е изкарал 10 години във вярна служба, да го замените с нов.

  1. Промяна във формата

Един сигурен признак, че имате нужда да смените стария матрак е промяната на формата му. Обикновено се появяват изпъкнали места, които правят спането на него изключително некомфортно. Те могат да причинят схващания, болки в гърба и в по-редни случаи – гръбначно изкривяване. Друга възможно промяна в формата са различни вдлъбнатини, които са също толкова неприятни. Не се мъчете и не рискувайте здравето си.

  1. Неприятен аромат

Един от най-неприятните симптоми, че е време да подмените матрака – това е появата на лоша миризма. Не само, че дразни сетивата и прави заспиването трудно, но също така крие рискове за здравето. Обикновено появата й е свързана с развитието на бактерии по повърхността на матрака. Възможно е те да причинят алергии или различни раздразнения. Експертите съветват при поява на лоша миризма да замените матрака с нов.

  1. При промяна в теглото

Вероятно сте забелязали, че повечето дами предпочитат по-меки матраци, а мъжете залагат на такива с по-голяма твърдост. Може би не сте се замисляли, но причината всъщност идва от разликата в теглото. Колкото по-тежък е човек, толкова по-голям натиск оказва върху повърхността на матрака и потъва повече. Затова в случай, че качите или пък свалите килограми е възможно матракът, който използвате вече да не отговаря на личните ви нужди и предпочитания. В такъв вариант може да опита да върнете обратно комфорта, като добавите топ матрак. Ако това не проработи най-добре купете нов.

  1. Болки в гърба и схващания

Основната задача на матрака е да осигури опора на гръбначния стълб, за да се чувствате удобно по време на сън. В случай, че се събуждате с болки в гърба или схванат врат, които ви пречат да изпълнявате ежедневните си задължения, може би главният виновник за това състояние е вашият матрак. Ако това продължава дълго време, съветваме ви да потърсите нов.

  1. Не може да се наспивате

Ако се будите често вечер, въртите се в леглото преди да заспите, а понякога дори предпочитате стария диван в хола – значи нещо не е наред с вашия матрак. Може би причината са крие в някои от горните симптоми, а може би просто не сте избрали подходящия за вас.

В случай, че и вие имате нужда да смените стария матрак, разгледайте предложенията на Isleep.bg. В онлайн магазинът им може да изберете от голямо разнообразие качествени и актуални модели, които имат дълъг живот и ще се погрижат за комфорта на вашия сън. Повече информация за предлаганите модели, промоции и др. ще  откриете тук: https://isleep.bg/mattresses .

 

 

 

Вашият коментар