Предимства на трислоен паркет


В днешна Европа 60% от дървените подове са направени от трислоен паркет. Задачата на производителите на подови настилки е да създадат дървен под, колкото е възможно по-готов за монтаж. Поради големия размер на дъските, яснотата и геометричността на калибрирането, тяхното сглобяване е лесно и бързо.

При трислоен паркет двата долни слоя са направени от иглолистна дървесина. Тази дървесина е ронлива и смолиста, за това има добра звуко- и топлоизолация, влагата не е опасна за нея. Освен това тази дървесина е сравнително евтина. Понякога средният слой е изработен от издръжлив NOR (тънка пластина, притисната от фино смляно дъресина), още по-малко податлива на деформация. И накрая, третият слой е декоративен (наричан още финиш, лице или работен), с дебелина от 0,5 до 4-6 мм. Това е тънък участък от ценна дървесина, използвана при производството на паркетна дървесина – от традиционен дъб, бук, клен, орех, бреза и череша до екзотични видове – венге, ятоба, тик, ироко мербау, акация, и др.

Именно този слой е отговорен за външния вид и, най-важното, за издръжливостта на подовата настилка – колкото по-дебела е тя, толкова повече шлайфане може да издържи. Всичките три слоя дърво са разположени перпендикулярно един спрямо друг с техните влакна и залепени заедно. Това осигурява здравина на трислоен паркет и предотвратява изкривяването при висока влажност (като в шперплат). На нивото на средния слой, хребетите са разположени по двете страни, а каналите по другите две. Паркетната дъска е покрита с лак (до 7 слоя). Това ви позволява да получите по-висококачествено и износоустойчиво покритие.

Друг вариант е възможен когато дървесината не е лакирана, но е импрегнирана със смес от масло, восък и естествени смоли. Тогава цветът и текстурата на дървото са особено интересни – появяват се богат тон и ясен модел на влакна. Не е необходимо циклене на трислоен паркет. Висока точност на изработката и проста инсталационна технология гарантират, че няма две “стъпки” между две съседни дъски.

Трислоен паркет се отличава с редица предимства. Скоростта на полагане е няколко пъти по-висока от другите видове паркети. Цената на един квадратен метър от поставената до ключ настилка винаги е по-ниска от квадратен метър на парче паркет със същото качество.

Вашият коментар