За ендометриоза и нейното лечение


В репродуктивна възраст на жената се появява понякога заболяване, дължащо се на нарушена биологична активност на матката, по-точно на нейната вътрешна обвивка, което се нарича ендометриоза. В резултат на това заболяване може да се получи безплодие при жената, т. е. жената да не може да забременее. За сега не са известни точните причини, предизвикващи заболяването. Предполага се, че една от причините може да бъде нарушена имунна система и отклонения в хормоналния баланс. Има предположение, че може да бъде наследствена предразположеност или се явява при миома на матката.

Заболяването най-често проявява своите симптоми в дните на менструация – удължен цикъл на менструация, силни болки. При смущения в менструалния цикъл и особено при обилна менструация е задължително да се направи преглед от гинеколог. Понякога е трудно да се открие проблема поради невъзможност да се види. Това налага преглед с ултразвук и рентгеново изследване. Ранната диагноза на заболяването ендометриоза го прави резултатно при лечение.

За лечение може да се приложат медикаменти или хирургична намеса. Колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-ефикасно е лечението с медикаменти. Обикновено се прилагат хормонални препарати, оказващи влияние върху дейността на яйчниците. Те предизвикват спиране на менструацията, а с това се прекъсва възпроизводството на клетките на ендометриума. Лечението е продължително и е много важно за лечението на нарушената биологична активност на вътрешната обвивка на матката.

Когато няма резултат от медикаментозното лечение се преминава към хирургическо. Оперативната намеса при ендометриоза е задължителна, ако има миома на матката или съществува опасност клетките на ендометриума да се превърнат в канцерогенни. След операцията е наложително лечението с медикаменти за възстановяване функциите на яйчниците.

При навреме проведено лечение за пациентките няма отрицателни последствия и те се възстановяват напълно. За да се постигне този добър резултат е необходимо ендометриозата да се открие в начален стадий. Специалистите съветват да се правят ежегодните профилактични прегледи, при който навреме се откриват здравословните проблеми. За навременно откриване на ендометриозата е необходимо да се направи веднага консултация с гинеколог при възникнал проблем в менструалния цикъл. Правилно поставената диагноза както и качественото лечение възвръщат здравето и родилните способности на жената.

Вашият коментар