Заливка за мусака – направена лесно, вкусно и бързо

musaka-zalivkaЗаливка за мусака е задължителна част от една добре сготвена и вкусна мусака. За да си направите бързо, вкусно и лесно заливка има различни начини. Като цяло мусаката е ястия, което в Близкия изток, Турция, Гърция, та дори Мароко се приготвя често. За разлика от Българската мусака, обаче мусаката в тези държави се прави с телешка или овнешка кайма и много зеленчуци, като патладжани, тиквички, домати и други. Заливка винаги се прави, но отново у нас на мусака с картофи и кайма се слага заливка от разбити яйца, кисело мляко, малко сода и брашно. Докато на Гръцката мусака се слага заливка от сос бешамел, който е характерен за Италианската лазаня.

Заливка за мусака направена по различни начини и за различни вкусове

Както вече споменахме в началото на материала, основно различаваме два вида мусака и два вида заливки за нея. Типично мусаката сготвено по български, съдържа нарязани на кубчета картофи, пресни подправки, кайма смес или свинска и заливка с кисело мляко. Тази заливка освен за мусаката, може да използвате и за печени на фурна картофи, както и за огретен. Заливката се прави изключително лесно и бързо, като разбивате около 5, 6 яйца. Към тях добавяте кофичка пълномаслено кисело мляко, щипка сода за хляб, щипка сол и лъжица брашно. Някои домакини добавят и малко вода в сместа за заливка за мусака, както и свеж магданоз нарязан на ситно или пък черен пипер. Вече готовата мусака изпечена на фурната или сварена в тенджера се залива със заливката и се запича във фурна, за около 20 минути.

Гръцката мусака или типично Турската се правят с повече зеленчуци и кайма, която е говежда или овнешка. Затова и картофи в този тип мусака няма. Гърците нареждат зеленчуците и каймата на пластове, а Турците ги нарязват на кубчета и правят нещо, като топла салата. За този вид мусака е традиционна заливката основана на базата на соса бешамел. За да си я направите е нужно да разтопите най-малко едно пакетче масло (150 грама) в тенджера. Към него, докато е сгорещено на котлона прибавяте 2, 3 супени лъжици брашно и бъркате докато не получите хомогенна смес. Отстранявате сместа от котлона и бавно добавяте постепенно прясно мляко ( около 1 литър). През цялото време постоянно бъркате и връщате на котлона, за да се сгъсти сместа. Ако се получат бучки разбийте с пасатор или миксер. По желание можете да добавите и едно яйце, така заливката за мусака става още по-хубава!

Заливка за мусака по тези два начина се прави бързо и лесно, така че всичко зависи единствено от вашите лични вкусови предпочитания. Каквото и да изберете мусаката си е ястие един път и у нас тя е традиционна гозба.

Вашият коментар